Wat doen ontmoetingen met jou?

“People destined to meet will do so, apparently by chance, at precisely the right moment” – R.W. Emerson
(“Mensen die voorbestemd zijn om elkaar te ontmoeten, zullen dat ook doen. Ogenschijnlijk bij toeval, precies op het juiste moment”). 

Deze tekst van de Amerikaanse filosoof Ralph Waldo Emerson vond ik, ogenschijnlijk bij toeval, jaren geleden in een souvenirwinkel in Dublin, Ierland. De tekst stond op de achterzijde van een tableau, een soort steen met een illustratie op de voorkant van twee mensen die elkaar ontmoeten bij de levensboom (zie foto). Op de tafel lagen nog veel meer tableaus met mooie afbeeldingen op de voorzijde en aansprekende teksten op de achterzijde, maar deze trof me het meest. Ik vond het tableau echter te duur om te kopen en liet ‘m liggen. Het gekke was: die tekst en dat tableau lieten mij niet los.

Eenmaal thuis, bleef ik aan dat tableau en aan die speciale tekst denken. Weken later had ik nog steeds spijt dat ik ‘m toch niet had gekocht. Toen een collega een paar maanden later naar Dublin ging, vertelde ik haar over het tableau. Ik wist nog precies in welke winkel ik ‘m had gezien (in de straat schuin tegenover de bibliotheek van Trinity College) en ik kon ook nog exact beschrijven waar in de winkel het tableau lag. Zij bood aan te gaan kijken en ‘m eventueel mee te nemen. Mijn beschrijving klopte precies: ze kwam terug uit Ierland mét dit tableau!

Leuke ontmoetingen

Sindsdien siert het tableau onze woonkamer én deze tekst van R.W. Emerson staat sinds mijn start als zelfstandige op mijn visitekaartje. Het geeft mij een bijzondere kijk op alle ontmoetingen met de vele mensen die ik heb leren kennen in de afgelopen 53 jaar. Gelukkig voor mij is dat in heel veel situaties met een positieve uitwerking: ik heb in mijn school- en studietijd, tijdens mijn werk bij verschillende organisaties, in privé- en familiekring ontzettend veel leuke, gezellige, lieve en inspirerende mensen ontmoet! Het is te veel om met iedereen in contact te kunnen blijven, maar het is altijd leuk om onverwachts weer iemand tegen te komen, fysiek of online via social media. Vaak pak je de draad dan ook zo weer op.

Niet leuke mensen: hoe ga je daar mee om?

Natuurlijk ontkom ook ik er niet aan dat ik mensen tegen kom, die ik liever nooit had ontmoet of waarvan ik wilde dat ze een minder negatieve rol in mijn leven speelden. Toen ik deze tekst tegen kwam in Dublin, zat ik net in een periode dat mijn leven beheerst werd door minder leuke mensen. Ook al zat ik er toen middenin, toch wist ik ergens wel dat ze niet voor niks op mijn pad kwamen. Al is het maar omdat iedereen in zijn leven de nodige portie tegenslag, teleurstelling, woede en verdriet mee krijgt in contact met anderen. De vraag is: “Hoe ga je er mee om?”

Ik heb heel lang altijd gewild dat andere mensen veranderden, zodat ik niet langer last van hen had. Wees eerlijk: hoe vaak heb jij zoiets gedacht? Mijn man moet minder op de kinderen vitten…  mijn collega moet duidelijker de opdrachten aannemen… mijn zus moet…. mijn leidinggevende moet… de ander moet …. vul zelf maar in…

Eén van de belangrijkste lessen uit ‘het leven’ en vooral mijn opleiding, is dat het zo niet werkt. Je kunt een ander niet beheersen of dwingen, je hebt alleen grip op je eigen gedachten, gevoelens en gedrag daarbij. Het is aan jou hoe je er mee omgaat. Natuurlijk kun je wel bij de ander aangeven wat je stoort in jullie relatie of werk. En als je een bereidwillig persoon treft, die zelf ook inziet dat hij teveel vit of het werk beter anders kan organiseren, dan kun je het misschien wel voor elkaar krijgen dat die persoon zijn gedrag gaat veranderen. Maar echt alleen als die dat zelf ook wil. De essentie is en blijft dat je geen grip hebt op die ander, alleen op jezelf.

Dat is wat deze tekst voor mij betekent: de mensen en gebeurtenissen die ik ontmoet in mijn leven, die zijn nu eenmaal zo, en het is aan mij wat ik er mee doe. In geval van niet leuke contacten: kun je  ze vermijden? Als dat niet kan: hoe kun je er dan anders mee omgaan? Kun je er anders over gaan denken of op reageren? Wat betekent dat voor je? Zit er een patroon in jouw reacties op eenzelfde soort mensen? Of zit er een patroon in reacties van anderen op jou? Wat zegt dat over jou? Hoe zou het anders kunnen? Verandert er dan iets? En de kernvraag: wil je het zelf veranderen? Nee? Dan blijft het waarschijnlijk zoals het was. Ja? Dan kun je zelf aan de slag!

 

Je verhaal delen met een ander helpt

Soms is het lastig om jezelf dit soort vragen te stellen. Dan is het makkelijker om tegen een ander aan te praten die je dit soort vragen stelt. Een partner, familielid, een vriend of vriendin. Soms kan het ook helpen om dit soort dingen te delen met een onafhankelijke buitenstaander, zoals een psychosociaal therapeut. Iemand die neutraal is ten opzichte van jouw leven en geen oordeel heeft. Als psychosociaal therapeut ben ik er in getraind om dit soort vragen te stellen. Wil je meer weten hoe ik werk en wil je gratis kennismaken, kijk dan op mijn website www.grip-op-jezelf.nl

Ook rockmuziek kan goed zijn voor je welzijn

Deze blog begint met de tekst van filosoof Ralph Waldo Emerson. Zoals gebruikelijk, sluit ik af met een muzieknummer. Dan denk ik nu als eerste aan een nummer dat totaal geen verband houdt met de tekst, maar wel met de naam Emerson. Ik denk meteen aan Emerson, Lake and … Palmer (ELP).

Geen link dus met de tekst van de filosoof Emerson. Wel een link met een weetje uit de muziekpsychologie. Als je dit nummer kent, dan roep jij waarschijnlijk ook de namen “Emerson, Lake … and Palmer” mee bij de intro. Bij de eerste tonen een nummer herkennen, en klaar zitten om mee te galmen: dit wordt onderzocht in de  muziekpsychologie. In een eerdere blog schreef ik hier ook al over op basis van een artikel in de PZC van 31 oktober jl. Hierin zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder dat er wetenschappelijke onderbouwing is dat muziek belangrijk is voor het welzijn van de mens. Vaak wordt gedacht dat dit alleen geldt voor rustgevende muziek, maar een mens kan ook baat hebben bij rockmuziek. Scherder [citaat]: “Dat heeft te maken met de verwachting die beloond wordt. Je kent een nummer heel goed en zit te wachten op dat ene stukje gitaar of drums (in dit geval die aankondigingstekst). Dat komt dan ook en dan maak je endorfine aan. Dat fijne gevoel haalt angst of depressies niet meteen weg, maar het helpt wel mee.” Leuk om te weten dat dit is wat er gebeurt bij degenen die het nummer Peter Gunn kennen. Hier de link: Emerson, Lake & Palmer ~ Peter Gunn (1977) – YouTube (even 20 sec wachten voor het beste resultaat). Heb je behoefte aan een fijn gevoel in deze rare tijden? Luister naar een nummer met voor jou bekende tekst, wendingen, loopjes, rifjes, solo’s…noem maar op.

Is de rockversie van dit nummer niet aan jou besteed? De muziek van Peter Gunn is geschreven door Henry Mancini en op YouTube vind je ook een andere uitvoering door een philharmonisch orkest: Peter Gunn Theme by Henry Mancini – YouTube

Deze psychosociale blog met muzieklink in je mail ontvangen?
Wil je dit blog, met onderwerpen op het gebied van psychosociale gezondheid en altijd voorzien van een link naar muziek, automatisch in je mail ontvangen? Meld je aan via de website www.grip-op-jezelf.nl (scroll naar beneden, onderste deel van de pagina).

Related Posts