Over Marlies


Volledig grip op jezelf?

Wil jij in zee met een therapeut die volledig grip op haarzelf heeft? Die nooit twijfelt, last heeft van stress of dingen zoals uitstelgedrag? Helaas, zoek snel verder, want dan ben je bij mij niet aan het juiste adres. Ga je liever op pad met iemand die zelf goed weet wat stress is en met je kan doen? Die daar zelf een weg in heeft gevonden maar ook een erkende HBO-opleiding heeft gevolgd om anderen hierbij te begeleiden? En die dus ook begrijpt waar jij mee rondloopt en waar je naar toe wilt? Lees dan door!


Mijn naam is Marlies Lampert . Ik ben psychosociaal therapeut en ik weet uit ervaring wat jij doormaakt.

Op mijn 28e liep ik voor het eerst tegen mezelf aan met een lichte overspannenheid. Het gevolg van een drukke baan, een vol sociaal leven met veel vrienden, actief in het plaatselijke verenigingsleven en bovenal: een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel bij alles wat ik deed. Een hele schok, want dat plaatje van mezelf van een sociale jonge vrouw die alles aan kan, viel compleet in duigen. Ik voelde me een aanstelster want wat ik deed viel volgens mij in het niet bij wat anderen allemaal aan konden. Na zes weken rust, ging ik dan ook weer aan de slag onder begeleiding van een coach. Vooral in mijn werk leerde ik hierdoor hoe ik anders naar opdrachten kon kijken. Lange tijd ging het goed en toch… op mijn 44e liep ik opnieuw vast. Deze keer met een burn-out, en het duurde vele malen langer voor ik weer echt goed in mijn vel zat. Mede door ‘het cadeau’ van een intensief traject bij een therapeut lukte het me echter de draad van werk en privé weer goed op te pakken.


Mijn ultieme wens

De burn-out, de hectiek van mijn baan als communicatieadviseur, de therapie: het gaf mij ook het inzicht dat ik niet nog eens twintig jaar zo door wilde gaan. Op mijn 47e besloot ik mijn baan op te zeggen en zélf met een opleiding tot psychosociaal therapeut te starten. Met als ultieme wens: een eigen praktijk beginnen en met andere mensen meelopen in het mooie traject van meer zelfkennis en bewustwording. Soms is het pijnlijk om te beseffen wie en wat jij zelf wel en niet bent. Maar bovenal heeft het mij lucht gebracht en veel meer zelfvertrouwen om mijn eigen weg te gaan.


Dat wil niet zeggen dat ik sinds die keus nooit meer stress heb. Hoewel ik het goed had doorgerekend dat ik enige tijd van mijn spaargeld zou kunnen leven tijdens mijn opleiding, voelde het toch niet echt lekker dat er veel uitging en niks binnen kwam. Naast mijn studie startte ik dan ook als ZZP-er in mijn oude beroep als adviseur en trainer op het gebied van crisiscommunicatie en crisismanagement. Een mooie combinatie, vooral omdat ik de inhoud van dat werk nog steeds heel leuk vind om te doen.


Zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, eerlijkheid en vrijheid

Ik heb het drukker dan ooit maar ik kan wel beter inhoud geven aan voor mij belangrijke waarden zoals zorgvuldigheid, betrouwbaarheid en eerlijkheid. Op een manier die bij mij past. Ondanks de druk, voel ik veel meer vrijheid. En ik lach graag, humor is een hele belangrijke factor om te helpen relativeren. Ik heb meer grip op mijzelf (al vlieg ik af en toe nog steeds uit de bocht;-)) en zo valt alles gaandeweg steeds meer op zijn plek.

Onder eerlijkheid valt voor mij ook de melding dat ik nog niet helemaal klaar ben met mijn opleiding tot psychosociaal therapeut. Alle theorie is afgerond, evenals mijn stage. Het enige dat nog rest is een document (mijn afstudeerportfolio) inleveren met bewijzen dat ik aan de 13 vereiste competenties voor dit vak voldoe. Daar ben ik volop mee bezig, eind 2019 hoop ik mijn afstudeerportfolio in te leveren. Daarnaast werk ik als vrijwilliger bij Stichting ES voor het inwerken en begeleiden van nieuwe stagiairs, de zogenaamde supportgevers. Bij Stichting ES heb ik zelf ook mijn stagejaar als supportgever doorgebracht en via mijn vrijwilligerswerk blijf ik hier nauw bij betrokken.