Durf jij de trein te pakken?

Nee, deze blog gaat niet over een treinreis met de NS of een buitenlandse spoorwegmaatschappij. Het gaat over iets héél anders, namelijk over een methode die kan helpen om verder te gaan in het leven in of na een periode van verlies en rouw.

Een verlies herkennen en erkennen, ruimte geven aan onze emoties en werken aan een nieuwe werkelijkheid, zonder de persoon zelf in levende lijve, maar wel in de blijvende herinnering. Dat is het gedachtengoed van Manu Keirse*, met wie Psychodidact de opleiding Verlies en Rouw ontwikkelde die ik momenteel volg.

*Manu Keirse is emeritus hoogleraar, en dé specialist in België en Nederland als het gaat over verlies, verdriet en de laatste levensfase. Hij heeft meerdere boeken over deze onderwerpen geschreven.

Zelf rouwen

Toen ik mij aanmeldde voor de specialisatie Verlies en Rouwtherapeut in september 2021 was ik nog onwetend dat een paar maanden later mijn moeder zou overlijden. Daarna overleed ook mijn zwager en vervolgens een hele goede vriendin. Wat ik leerde, kon ik meteen op mezelf toepassen, wat overigens ook de bedoeling is. Als studenten oefenen we met elkaar met de aangeboden theorie en begeleidingsmethoden. Zo werk je meteen aan je eigen rouwprocessen zodat die in het contact met cliënten niet in de weg zitten.

Het leven als een treinreis

Psychodidact heeft speciaal voor de begeleiding van rouw en verlies bij volwassenen een eigen methode ontwikkeld met een treinset, genaamd TrainGain. Inmiddels heb ik zowel voor mezelf als bij een aantal (proef)cliënten mogen ervaren hoe krachtig de inzet van deze treinset kan werken. Het is een bijzondere manier om tot inzichten te komen over jezelf in relatie tot verlies en rouw.

De TrainGain-methodiek kan niet alleen worden ingezet rondom het verlies van een dierbare, maar ook bij het verlies van gezondheid, van werk of bijvoorbeeld van een huisdier. Het maakt ook niet uit of het een recent verlies betreft, of van langer geleden. Als het een verlies betreft waar je zelf nog mee worstelt of vragen over hebt, kan het de moeite waard zijn om samen met deze methode aan de slag te gaan en te kijken wat het je brengt.

Hoe werk ik met de TrainGain?

Deze methode bestaat uit minimaal drie afspraken: een intake van ongeveer een uur, de TrainGain-afspraak van ca. 1,5 uur en twee weken later een nabespreking van ongeveer een uur.
In de intake ga ik in op jouw verlieservaring, en van daaruit gaan we in de tweede afspraak met de treinset aan de slag. Met de uitkomsten van die sessie kijken we in de derde afspraak wat dit jou heeft gebracht.
Meer informatie vind je ook op de pagina Verlies en Rouw op deze website.

Drie afspraken

Loop je rond met gedachten, gevoelens of gedrag na een verlieservaring waar je geen raad mee weet? Wil je de stap zetten om hier mee aan de slag? De kosten voor deze drie afspraken samen zijn € 245,00. Heb je nog vragen? Mail, app of bel me gerust.

Bij deze de link naar het prachtige nummer See the sun van Dido. Het geeft zó mooi de situatie weer van verdriet en somberheid waar je soms in kunt blijven hangen. Maar ook de belofte dat het écht anders wordt. Een héle mooie tekst, melodie en beelden bij dit filmpje: Dido – See The Sun – Lyrics – YouTube

Automatisch deze blog in je mailbox ontvangen?

Dat kan door je aan te melden via deze link.
Mijn blogs met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnen onregelmatig, circa tien tot twaalf keer per jaar. Ze worden altijd voorzien van een link naar muziek, waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen.

Zoutelande, 14 augustus 2023

Related Posts