Drie misverstanden over een psychosociaal therapeut

Misverstand 1: “Ik ben niet gek!, dus ik ga écht niet naar een psychosociaal therapeut.”

“Het gaat niet goed met me, maar ik ben niet gek.”
Allereerst: Ik ben geen psycholoog of psychiater, en ik ben niet bevoegd te werken met mensen die een diagnose hebben voor een psychische stoornis (trouwens: die zijn ook niet gek).

Ik richt mij op hele gewone mensen zoals jij en ik die (tijdelijk) problemen hebben en daar in hun eentje of met hulp van partner, familie of vrienden niet uit komen. Maar ze hebben wel problemen die ze als zo vervelend ervaren, dat er een punt komt waarop ze zeggen:

  • “Zo wil ik echt niet verder. Dit vergalt mijn leven voor een te groot deel. Ik heb geen plezier meer.”
  • “Er komt nu zoveel tegelijk op mijn pad, ik weet niet hoe ik verder moet.”
  • “Mijn zus is overleden, ik ben er nog zo mee bezig, en ik heb het idee dat niemand dat begrijpt.”
  • “Ik werk tegen de klippen op, maar het is nooit genoeg.”

Of zoals radio-dj Coen Swijnenberg (42) vertelt in de PZC van 16 juni jl: “Ieder mens heeft momenten dat hij denkt: ik zit er niet zo lekker in. Als het elastiekje dan echt breekt, is de weg terug een lange. Je herkent jezelf niet meer.” … en even later: “Ik raad het iedereen aan, burn-out of niet, om met iemand te praten.”
Mooi dat zo’n bekende Nederlander dit zegt en daarmee het taboe helpt doorbreken dat het raar is om een coach of psychosociaal therapeut te bezoeken. Dat idee bestaat nog teveel.

Misverstand 2: “Psychosociaal therapeuten zijn zweverige types.”

Op één of andere manier hangt er ook een imago van geitenwollensokken en zweverigheid om dit beroep heen. Tsja, als jij bij een psychosociaal therapeut meteen het beeld krijgt van dokter Rossi in de film Gooische Vrouwen😉, dan begrijp ik dat het een héle grote stap is om hulp te zoeken. Maar daar voldoe ik als nuchtere Zeeuwse zeker niet aan.
Jawel, ik geloof zeker dat er meer is tussen hemel en aarde dan wij ooit zeker kunnen weten en er staat een klein Boeddhabeeldje op mijn kamer. Ik weet dat sommige mensen dat zweverig vinden; ik vind het gewoon een mooi beeldje. Maar één van mijn kenmerken is dat ik juist heel praktisch kijk naar wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt. Daarmee kun je het zo zweverig maken als je zelf wilt.

Buitencoaching
En om het beeld van een client op een sofa en een therapeut in een grote stoel nog verder te ontkrachten: we zitten allebei in een gewone stoel. Of we gaan naar buiten, waarbij we tijdens het gesprek lekker wandelen en/of buiten opdrachten doen. Hoewel dat voor sommige mensen misschien juist weer een voorbeeld van zweverigheid is…

Misverstand 3: “Ze geven adviezen die voor mij toch niet werken.”

In het algemeen onthoud ik me van adviezen. Want wat voor de ene cliënt werkt, werkt voor de andere cliënt totaal niet. De truc is dan ook om samen te ontdekken wat voor jou werkt.

Soms geef ik echter wel advies, bijvoorbeeld aan mensen met overmatige stress wat ze het beste kunnen doen om tot rust te komen. Praktische tips zoals het laatste uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon, tablet of laptop kijken. En altijd met de uitleg erbij waarom ik het vertel.
En dan nog is het aan jou of je het advies over wilt nemen. Wil je dat niet dan kijken we verder wat voor jou wel zou kunnen werken.

Hulp nodig?

Kortom: heb je problemen en wil je eerlijk naar je eigen gedachten, gevoel en gedrag kijken? Wil je jezelf ontwikkelen? Heb je gevoel voor humor en het vermogen om te relativeren? Dan is het helemaal niet gek om naar een psychosociaal therapeut te gaan.

Nieuwsgierig geworden of ik iets voor je kan betekenen? Kijk op de website www.grip-op-jezelf.nl voor meer informatie over mijzelf en over mijn werkwijze. Een kennismakingsgesprek van ca. 45 minuten is gratis en verplicht je tot niets. Je kunt me bereiken via tel. 06 – 5129 2649 (ook WhatsApp) of e-mail marlies@grip-op-jezelf.nl

The Beatles – Help!

Een passend nummer leek me “Help” van The Beatles, ook nog speciaal omdat Paul McCartney afgelopen zaterdag zijn 80e verjaardag vierde. In dat kader is de eerste zin van het nummer extra leuk: “When I was younger, so much younger than today”. Veel luisterplezier weer:
The Beatles – Help! – YouTube

Automatisch deze blog ontvangen?

Dit blog met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnt één keer per drie weken (en soms wat minder regelmatig;-)). Hij wordt altijd voorzien van een link naar muziek, waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen. Wil je deze blog vanzelf in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Zoutelande, 23 juni 2022

Related Posts