Kiezen voor vrijheid

Veel technieken in de psychologie gaan over het sturen van je gedachten. De spreekwoorden en quotes hierover zijn dan ook niet aan te slepen. Met als allerbekendste waarschijnlijk “Is een glas voor jou half vol of is het half leeg?”. Zie je ieder probleem als een uitdaging en ga je het varkentje wel even wassen? Of slaak je een diepe zucht en zakt de moed je continu in de schoenen terwijl je denkt “Oh nee hè, nu dit weer, aaargh”.

Een psychosociaal therapeut is ook maar een mens, en ik beken het maar eerlijk: ik ben ook héél goed in het waarnemen van een half leeg glas, diep zuchten, problemen vermijden. In de hoop dat het probleem vanzelf over gaat. Soms werkt dat trouwens; helaas niet altijd😉. Tegelijkertijd weet ik ook van mezelf dat er altijd weer perioden zijn waarin ik vooral zie wat er wél is en waarin ik in actie kom en aan de slag ga.
Dit onderwerp houdt me dan ook altijd wel bezig, niet alleen voor mezelf, maar ook voor cliënten die met dezelfde soort vraagstukken zitten. En dan zie of lees ik dingen die hier over gaan. Misschien is het de simpele wet van aandacht: wat je aandacht geeft groeit.

Twee voorbeelden

Een prachtig boek hierover dat ik vorig jaar las is “The Choice” van Edith Eva Eger. Edith is van Joodse afkomst en overleefde ternauwernood een paar concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog.  “Je eigen gedachten houden je gevangen”, zegt Eger in dit boek. Zij is nu 94, overleefde de holocaust, emigreerde naar Amerika en studeerde daar psychologie. Daarna werkte zij tot op zeer hoge leeftijd als klinisch psycholoog en misschien doet ze dat nog steeds wel.

Jij bent de enige die kunt kiezen

De essentie van haar boek is dat je zelf kunt kiezen hoe je aankijkt tegen de dingen die op je levenspad komen. Je eigen gedachten, kunnen je beperken. De keerzijde hiervan is dat je de keuze hebt om je eigen gedachten over dingen te veranderen. En je bent zelf de enige die dat besluit kan nemen.
In haar boek laat zij dit zien aan de hand van een keuze op jonge leeftijd, die verstrekkende gevolgen had voor haar toekomst. Ze neemt je als lezer ook mee in de worstelingen die zij hiermee heeft gehad in een groot deel van haar leven. Ze vertelt je niet dat het gemakkelijk is, integendeel. Als je ’t boek niet kent: echt een aanrader!

Mpho Andrea Tutu

Een ander voorbeeld zag ik bij toeval op tv in een uitzending waarin Ivo Niehe een interview heeft met Mpho Andrea Tutu, de dochter van Desmond Tutu (in december jl. overleden). Enige jaren geleden is zij vanuit Zuid-Afrika omwille van de liefde naar Nederland verhuisd.
Ivo stelt Mpho de vraag of ze veel heeft moeten opgeven toen ze naar Nederland kwam. Zij noemt onder andere het lidmaatschap van de Raad van Bestuur van de Desmond en Leah TuTu Stichting, dichtbij je ouders wonen, je dochter in de buurt hebben…
Waarna Mpho vervolgt: “Je kunt gaan nadenken over wat je allemaal hebt opgeofferd…. Of je kunt bedenken hoe goed je het eigenlijk hebt. En de grootste zegening is dat ik zelf heb mogen kiezen wat ik wilde doen. Niet iedereen krijgt die kans” (Mpho Andrea Tutu in Ivo op Zondag, NPO, 10 april 2022).

Kiezen voor vrijheid

Zelf mogen kiezen, in vrijheid, wat we doen, wat we willen, wat we zeggen, waar we gaan, waar we staan, wat we denken: wat een groot goed! Wat een contrast met mensen in zoveel andere landen. Geniet van deze Bevrijdingsdag in Nederland in 2022!

Een vrij nummer

Bij deze blog schoot de tekst ‘Set me free’ meteen door mijn hoofd. Voor als je van jezelf én anderen houdt: Sting – If You Love Somebody Set Them Free
Wil je meer weten over technieken die je bewust kunnen maken van gedachten die je belemmeren? En hoe je dat kunt veranderen, zodat je meer vrijheid ervaart?
Neem contact op voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek via tel. 06 – 5129 2649 of marlies@grip-op-jezelf.nl

Automatisch deze blog ontvangen?

Dit blog met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnt één keer per drie weken. Hij wordt altijd voorzien van een link naar muziek, waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen. Wil je deze blog vanzelf in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Zoutelande, 5 mei 2022

Related Posts