Houden van jezelf en van een ander

Escha, de vrouw van Danny Vera, zei het gisteravond in het programma Volle Zalen (NPO) precies zoals ik het zelf ook zie: “Waar een liedje over gaat moet je aan mensen zelf overlaten want een nummer is voor iedereen persoonlijk. Daar hoor je je eigen verhaal in.” Ze vertelt ook dat ze soms bewust niet wil weten wat de betekenis van een liedje van Danny is, omdat ze het gevoel dat je er bij hebt, belangrijker vindt.

 

Ik denk in liedjes

Ik denk heel vaak in liedjes, dat doe ik al sinds de middelbare school toen ik een dagboek had. Iedere keer als ik er in schreef, sloot ik dat af met een liedje. Soms was dat dagen of weken achtereen hetzelfde nummer, zoals “I want to know what love is” van Foreigner als ik hopeloos verliefd was, of ‘Keep on loving you” van REO Speedwagon als het allemaal juist niet zo mee zat. Soms was het iedere dag een ander nummer, passend bij mijn stemming van dat moment; soms was het een nummer dat ik gewoon heel erg mooi vond qua gevoel, geluid of tekst, zonder speciale aanleiding.

Dus toen ik nadacht over het schrijven van blogs, wist ik meteen dat ik iedere blog – net als vroeger in mijn dagboek – wilde koppelen aan een liedje. En dat zijn liedjes waar ik een gevoel of verhaal bij heb, los van de oorspronkelijke betekenis. Een mooi voorbeeld daarvan geef ik in mijn eerdere blog ‘Go your own way’ van Fleetwood Mac. De betekenis van dit nummer is voor mij door de jaren heen compleet anders dan waar het daadwerkelijk over gaat, namelijk een verbroken liefdesrelatie.

Liefdesliedjes over houden van jezelf

Heel veel liedjes gaan over liefde, verbroken relaties, houden van een ander, en vooral bij die laatste nummers vraag ik me vaak af: “Hoe zou het zijn als je de tekst van dit nummer van toepassing maakt op houden van jezelf, in plaats van op houden van een ander?” Dit komt voort uit mijn praktijk waar ik regelmatig te maken heb met onderwerpen van cliënten zoals gebrek aan zelfwaardering, zelfliefde en zelfcompassie. Mensen die zich zó hebben laten leiden door hetgeen anderen van hen verwachten, dat ze zichzelf helemaal kwijt zijn geraakt. Zij zoeken begeleiding in het proces van achterhalen ‘wie ben ik zelf ook al weer, wat is voor mij belangrijk, wat zijn mijn talenten en kwaliteiten, wat wil ik?’ Veel liefdesliedjes kun je daar heel goed voor gebruiken en in het perspectief zetten van ‘houden van jezelf’.

Wat ik echter nooit wist, is dat er een liedje bestaat dat hier daadwerkelijk over gaat. Een Engels liedje dat door Harrie Jekkers vertaald is en uitgevoerd, met de titel ‘Ik hou van mij’. Ik kwam er achter via het programma Beste Zangers, waar Tabitha het zingt voor Sanne Hans (Miss Montreal). Sanne vertelt daarbij dat zij het liedje voor het eerst hoorde tijdens een gesprek bij een psycholoog. Prachtig, ik vond het ook zo leuk om te horen dat een psycholoog op deze manier met de kracht van muziek werkt. Dat brengt mij ook weer op ideeën!

Ik hou van mij maakt ‘houden van’ waardevoller

Toen ik de uitzending van Beste Zangers terug zocht op internet, zag ik ook reacties dat Tabitha het nummer van Harrie Jekkers verkeerd interpreteert en het liedje om zeep helpt. Prima, iedereen is vrij in zijn mening. Neemt niet weg dat ik het mooi vind dat Sanne hier op een belangrijk moment in haar leven kracht aan ontleende en dat ik de interpretatie van Tabitha ook heel passend vind bij haar stichting ‘Mooi zoals je bent’. Via deze stichting leren jongeren om op een andere manier naar zichzelf te kijken en hun kwaliteiten te ontdekken waardoor zij succesvoller de toekomst tegemoet zien.

Kortom, terug bij het begin van deze blog, bij Escha: “Een nummer is voor iedereen persoonlijk. Daar hoor je je eigen verhaal in!” Hoe interpreteer jij “Ik hou van mij”?

Hierbij de link naar “Ik hou van mij” in de uitvoering van Tabitha. Meer informatie over de stichting van Tabitha en haar zus, vind je op Mooizoalsjebent.org

Wil je meer informatie over mijn praktijk en de wijze waarop ik werk? Kijk verder rond op mijn website en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Related Posts