Hoe “Go your own way” al jarenlang een steun in de rug is

Voor mijn 10e verjaardag kreeg ik een radiocassetterecorder cadeau en het eerste nummer dat ik er mee opnam, was dé hit van die tijd: “Go your own way” van Fleetwood Mac. Dat dit nummer later voor mij zo’n grote betekenis zou krijgen, kon ik toen nog lang niet bedenken. Ik vond het gewoon geweldig klinken en het was – samen met Meatloaf – m’n eerste kennismaking met steviger muziek dan Abba en Brotherhood of Man enzo…😉.

Lindsey Buckingham schreef het nummer toen zijn relatie met mede-bandlid Stevie Nicks op de klippen liep. “Ga weg, vertrek!” was eigenlijk zijn opdracht aan Nicks. “Als ik kon, zou ik je mijn hele wereld willen geven, maar dat wil je niet, dus ga weg.” Die aanleiding en betekenis is compleet anders dan wat de tekst voor mij betekent, want daar kwam gelukkig geen relatiebreuk in voor.

“Go your own way/Ga je eigen weg”: voor mij is dat dé tekst die zegt dat je moet doen wat voor jou goed is en goed voelt, hoe moeilijk dat soms ook is en hoeveel dat soms ook afwijkt van wat anderen van je verwachten. En wat is dat vaak eng en spannend. Gaan studeren in Wageningen terwijl ik thuis in Zeeland net verkering kreeg met iemand die ouder was en al jaren werkte (toen was dat allemaal nog best raar in de ogen van anderen…). Terug naar Zeeland na mijn studie voor de(zelfde) liefde én een baan, maar zou ik daar dan ooit nog weg komen… (en wat vonden mijn medestudenten daarvan…). Wel of geen kinderen, één kind of meer…? Mijn keuze om op mijn 46e de leukste (en goed betaalde) communicatiebaan van Zeeland op te zeggen om een hele nieuwe opleiding te beginnen (wat ik ook na vijf jaar nog steeds spannend vind). Daar werd ook van alles van gevonden, zowel positief als negatief.
Een eigen praktijk als psychosociaal therapeut opbouwen. Hoe moet ik dat doen, kan ik dat wel en de eeuwige vraag: ben ik daar wel goed genoeg in? Doodeng is het en regelmatig vraag ik me af waar ik eigenlijk aan begonnen ben en waarom ik niet gewoon de dingen kan blijven doen die ik altijd deed of die anderen doen. Waarom moet ik zo nodig altijd afwijken van de gebaande paden?
Ik weet het niet. Wat ik wél weet is dat ik niet anders kan en dat geeft mij de duw in de rug om door te gaan. Ja, “Go your own way”, want uiteindelijk is dit mijn leven. Het brengt een hoop gedoe en spanning met zich mee, maar het heeft me allemaal ook veel mooie en dierbare dingen gebracht. Vooral in de zin van leuke en inspirerende mensen die ik heb ontmoet in alles wat ik doe. Laatst was ik op mijn werkkamer aan het opruimen, vanaf studietijd in Wageningen tot nu, en dan komen veel dingen voorbij waarvan ik denk: “Wat heb ik een mooi leven en al veel mee gemaakt!” Ik maak het mezelf niet gemakkelijk, maar het is volop de moeite waard en daar geniet ik van!

Ieder mens is uniek en waarschijnlijk hebben we allemaal wel het idee dat we anders zijn dan anderen en afwijken van de gebaande paden. Veel mensen doen gewoon hun eigen ding en maken er geen probleem van. Is dit voor jou anders? Weet je wat je wilt, maar vind je het ook zo spannend om af te wijken van de gebaande paden en er voor te gaan? Of weet je (nog) niet goed welke weg je moet nemen, maar heb je intussen het gevoel dat waar je nu heengaat een beetje dood loopt? Wil je daar graag eens over sparren?
Zelf heb ik een aantal keuzes gemaakt op basis van gesprekken met mensen waardoor ik voor mezelf helder kreeg wat ik wilde. Kijk wat ik je te bieden heb om jouw weg te gaan op mijn Aanbod en maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek via WhatsApp, telefoon of mail.

Klik op de link om je te laten inspireren om jouw weg te gaan of om gewoon lekker naar dit nog altijd goede nummer te luisteren (staat niet voor niks op 43 in de Top2000): Go your own way – Fleetwood Mac

 

 

Related Posts