Proud Mary

“Eigenlijk ben ik best een beetje trots op mezelf”, zei ik gisteravond tegen mijn man. “Dat mag toch ook”, antwoordde hij, tot mijn verrassing. Want ten eerste vind ik het van mezelf al gek om te zeggen dat ik trots ben, en mijn man is ook van het type ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Het heeft vast te maken met onze oernuchtere Zeeuwse achtergrond, die veel weg heeft van het Rotterdamse gezegde ‘niet lullen, maar poetsen’. Dus zomaar zeggen dat je trots bent op jezelf, en de ander die je daarin bevestigt: dat is nogal wat. Maar daar kom ik een ander keer op terug.

Waar was ik nou zo trots op? Dat is iets wat vooral van belang is voor (potentiele) cliënten in mijn praktijk. Toen ik besloot een opleiding tot psychosociaal therapeut / coach te gaan doen, adviseerde een vriendin om een goede opleiding te kiezen die erkend wordt door zorgverzekeraars. Want daarmee kunnen cliënten in mijn praktijk – die een aanvullende ziektekostenverzekering hebben – een deel van het betaalde bedrag per consult terugvragen. Dat advies heb ik opgevolgd en ik koos voor de HBO-opleiding bij Psychodidact in Waalwijk. Dat was hele grote stap 1, maar daarmee ben je er nog niet in ziektekostenland.

Stap 2 was dat ik na het behalen van mijn diploma, mij moest inschrijven bij de beroepsvereniging Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De licentie daarvan ontving ik in juni jl..
Stap 3 is dat ik op basis van het NFG-lidmaatschap een AGB-code* voor mijn praktijk en voor mijzelf als therapeut moet aanvragen bij Vektis. Deze AGB-codes geven bij veel ziektekostenverzekeraars, zoals CZ, al recht op vergoeding, maar nog niet bij allemaal. Om bijvoorbeeld cliënten van VGZ voor vergoeding in aanmerking te laten komen, moet ik ook geregistreerd staan bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). Gisteren ontving ik de licentie van het RBCZ waarmee ook stap 4 is afgerond.
Zijn we er nu al? Nee, om de client daadwerkelijk geld terug te laten krijgen, moet de factuur aan allerlei regeltjes en vermeldingen voldoen. Daar ben ik gistermiddag een tijd mee bezig geweest, met vermelding van logo’s, licentienummers en codes. Het ziet er vol en kleurig uit. Voorbeeldfactuur GoJ NFG en RBCZ

De grootste voldoening gaf gisteravond stap 6: verzending van een factuur aan een cliënt in de hoop dat ik alles goed gedaan heb en de client bij de verzekeraar inderdaad een deel van het betaalde bedrag terug krijgt. Zes jaar na mijn besluit om een gedegen opleiding te gaan volgen om hiervoor in aanmerking te komen, is het dan zover. En daarom was ik gisteravond trots op mezelf.

Omdat ik mijn blogs altijd link aan muziek, zat ik te denken: “trots, trots, ken ik daar een liedje over? In het Engels is trots ‘proud’”. Toen hoefde ik natuurlijk niet lang meer na te denken, zeker niet omdat mijn geboortenaam Maria is. Proud Mary is de naam van de stoommachine op de radarboot Queen. Eenmaal op stoom gekomen, blijven de grote radarwielen draaien (‘big wheels keep on turning’) en de stoommachine blijft branden (‘Proud Mary keeps on burning’). Wel, ik ben ook op stoom met mijn opleiding en mijn praktijk. En het is en blijft een heerlijk nummer om je op uit te leven [maar denk er aan: niet hard meezingen als er iemand anders dichtbij je staat😉].

Proud Mary is oorspronkelijk een nummer van The Creedence Clearwater Revival (CCR), maar waarschijnlijk nog vele malen bekender door Tina Turner (over dames ‘op stoom’ gesproken). Bij deze een link naar een live-opname in de Gelredome: https://www.youtube.com/watch?v=TTfYnRQgKgY

Fijn weekend!

*Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code) is een landelijke code waarmee een zorgaanbieder kan worden herkend. Met deze unieke code staan zorgaanbieders geregistreerd in een landelijke database.

Related Posts