Kiezen en loslaten

Loslaten is je handen vrij hebben voor nieuwe dingen

Deze blog gaat niet over het loslaten van mensen die je dierbaar zijn, door overlijden, ziekte, emigratie of om wat voor reden dan ook. Dat zijn ongewilde situaties, waar je zelf geen keuze in hebt. Deze blog gaat over situaties waarin je zelf eigenlijk wel weet of voelt dat je moet kiezen om mensen, activiteiten of dingen los te laten, maar waar je heel veel moeite mee hebt. Omdat je alles zo ontzettend leuk vindt, of omdat allerlei stemmetjes in je hoofd jou aanpraten waarom iets wel of niet kan.

Geen tips en tricks om los te laten

Zelf ben ik ook geen ‘superwoman’ die jou nu vijf of tien ‘tips & tricks’ gaat geven hierover. Niet kunnen loslaten van dingen waar ik zelf de hand in heb: daar heb ik zelf ook nog steeds moeite mee. Waarom? Omdat ik ontzettend veel dingen zo leuk vind om te doen en mee te maken. Of omdat ik vind dat ik anderen toch niet kan teleurstellen (hoewel ik daar de laatste jaren al gemakkelijker in geworden ben). Inmiddels heb ik, door mijn opleiding en werk als psychosociaal therapeut, mijn eigen ervaringen, meer zelfkennis en meer tools in handen om hier beter mee om te gaan. Zo weet ik dat het kennen van mijn waarden – weten wat voor mij belangrijk is – hier een goede rol in kan spelen.

Een voorbeeld

Zorgvuldigheid is voor mij een belangrijke waarde, zowel naar anderen als naar mezelf. Zo had ik na lang aarzelen begin dit jaar een knoop doorgehakt: ik besloot te stoppen met een activiteit die te maken heeft met mijn vorige werk, nl. het afnemen van examens voor crisiscommunicatie. Het kost me slechts twee tot drie dagen per jaar en ik zou het er makkelijk bij kunnen blijven doen. Maar wat ik doe, wil ik goed doen en ik vind dat ik te lang uit mijn oude vakgebied van de crisiscommunicatie weg ben om dit nog goed te kunnen doen. Ik hou de nieuwste ontwikkelingen niet meer bij en ik vind dat ik het niet kan maken tegenover de kandidaten om dan nog examinator te zijn.

Op 29 september jl. zou ik de laatste examinering doen, en daar had ik me zowel op verheugd als dat ik er ook tegenop zag. Want ik wist bij voorbaat dat ik het weer zo ontzettend leuk zou vinden om te doen, dat ik er ook van baal dat ik er mee stop.
Een week van tevoren hoorde ik dat de examinering niet doorging, omdat er te weinig kandidaten waren. Nu heb ik mij tóch nog aangemeld als examinator voor één dag in 2022 want ik wil graag bewust nog een examendag mee maken en zodoende op een goede manier afscheid nemen van dit leuke werk. Dát is de zorgvuldigheid naar mezelf toe.

Wat heeft dit te maken met loslaten?

Afgelopen maandagochtend ging de telefoon en belde de eigenares van Psychodidact, waar ik mijn opleiding tot psychosociaal therapeut heb gevolgd. Zij wist niets van het voorgaande verhaal af. Zij zocht oud-studenten die een rol kunnen spelen bij het beoordelen van de gesprekstechnieken van huidige studenten in de opleiding. Of dit iets voor mij was…? Daar hoefde ik niet lang over na te denken natuurlijk.
Dit lijkt heel veel op het werk dat ik als examinator/beoordelaar voor crisiscommunicatie doe, alleen nu gericht op het werk van een psychosociaal therapeut. Het is een voorbeeld van kiezen, een besluit nemen, het eigenlijk niet willen maar toch loslaten en daarmee mijn handen vrij hebben voor nieuwe dingen.

Het allerbijzonderst van dit verhaal? Dat ik de zin “Loslaten is je handen vrij hebben voor nieuwe dingen” tijdens een les heb opgepikt van diezelfde eigenares van Psychodidact, nu ongeveer zeven jaar geleden. Sindsdien heb ik al veel gedacht aan deze uitspraak wanneer ik het moeilijk vond om te kiezen en los te laten.

Heb jij ook moeite met loslaten?

Vind jij ook zoveel dingen leuk, maar weet je voor jezelf dat je daarmee juist jezelf te kort doet? Valt het je zwaar om keuzes te maken, om los te laten? Wil je weten wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden zijn, en hoe die jou kunnen helpen om tot een besluit te komen?

“Ik ga op zoek naar wie ik ben” staat er in de Nederlandstalige versie van het nummer “Laat het los” uit de musical Frozen. Misschien kan ik jou helpen als je op zoek gaat naar jouw kernwaarden, naar wat voor jou belangrijk is. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek van ca. 30 tot 45 minuten en dan kijken we samen of ik hierbij iets voor jou kan betekenen. Daarmee zeg ik overigens niet dat het ineens heel gemakkelijk is om besluiten te nemen en los te laten … maar ook daar kunnen jouw waarden je bij helpen. Gun jezelf grip op jezelf en ga op zoek naar jouw waarden!

Deze blog sluiten we uiteraard af met het nummer “Laat het los” uit de Disneymusical Frozen: Frozen Sing-A-Long | Laat het los | Disney NL – YouTube

Automatisch deze blog ontvangen?
Dit blog met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnt onregelmatig, circa tien tot twaalf keer per jaar. Hij wordt altijd voorzien van een link naar muziek,  waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen. Wil je deze blog vanzelf in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Zoutelande, 14 oktober 2021

Related Posts