Zeg bewust “JA” in 2022!

Afgelopen voorjaar volgde ik een bijscholing in Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) met vijf collega therapeuten. Hoewel we allemaal een andere therapeutische achtergrond hadden, vormden we een hele fijne gelijkgezinde groep met elkaar. Eén van de deelnemers was Wim Verbeek, met een praktijk voor psychosynthese in Amsterdam. Iedereen die daar in de buurt woont en op zoek is naar een therapeut, kan ik van harte Wim aanbevelen.
Wim schrijft in zijn laatste blog over ‘ja en nee zeggen’ tegen dingen die voorbij komen in je leven. Net in een periode dat zijn voorbeelden veel herkenning bij mezelf oproepen. Voor wie het interessant vindt, hierbij de link naar Wim zijn artikel: Achter het nee leeft het ja. – Psychosynthese Amsterdam.

Mijn Ja’s in najaar 2021

In de afgelopen maanden zei ik ‘Nee’ tegen een vraag om opnieuw in mijn oude vakgebied van crisiscommunicatie en vakbekwaamheid aan de slag te gaan, ten gunste van een ‘Ja’ voor werk als psychosociaal therapeut. Het leverde een aantal nieuwe cliënten op en een werkopdracht voor Psychodidact in Waalwijk (waar ik zelf mijn opleiding tot psychosociaal therapeut heb gedaan). Tevens zei ik ‘Ja’ tegen een bedrijf waar ik in 2022 mee ga samenwerken voor de begeleiding van mensen met stress en burn-out. Daar zal ik in een volgende blog meer over vertellen.
Maar het belangrijkste was dat ik met die ‘nee’ ook ‘ja’ zei om veel naar mijn ouders toe te kunnen. Een ‘Ja’ waar ik nooit spijt van zal hebben daar mijn moeder lichamelijk steeds meer achteruitging. Zij is begin december overleden. Het was heel fijn dat ik naar haar toe kon wanneer ik wilde en er zoveel mogelijk voor haar en mijn vader kon zijn. Zo zorgde ik zelf voor meer grip in deze  belangrijke fase in mijn leven.

Bewust ‘JA’ en ‘NEE’ zeggen in het nieuwe jaar

Sta jij wel eens bij stil bij je Ja’s en Nee’s en wat de gevolgen daarvan zijn (geweest)? Misschien heel onbewust, misschien bewust? Vaak zijn de laatste dagen van het jaar zo’n periode om terug te blikken. Welke Ja’s en Nee’s speelden voor jou in 2021 een rol, en dan bedoel ik jouw eigen Ja’s en Nee’s? Niet de Ja’s en Nee’s die door anderen zijn opgelegd. Welke persoonlijke beslissingen vóór het een, betekenden een ‘Nee’ tegen iets anders en andersom? En hoe passen die Ja’s en Nee’s bij jouw persoonlijke waarden, bij de dingen die jij belangrijk vindt? Delen mag als je dat wil in een persoonlijk bericht per e-mail of WhatsApp.
Voor 2022 wens ik je toe dat je meer bewust bent van je Ja’s en Nee’s en dat je daarmee meer grip creëert in je leven!

Geloven dat alles mogelijk is

Deze blog sluiten we af met een nummer dat voor mij nauw verbonden is met de positieve kanten van het leven willen zien, zoals mijn moeder dat ook zo goed kon. “She’s why I believe in everything….” Luister naar de tekst en de stem/muziek van één van de beste blueszangers van deze tijd: JJ Grey & Mofro – I Believe (In Everything) – YouTube

Automatisch deze blog ontvangen?

Dit blog met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnt onregelmatig, circa tien tot twaalf keer per jaar. Hij wordt altijd voorzien van een link naar muziek,  waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen. Wil je deze blog vanzelf in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Zoutelande, 30 december 2021

 

 

 

Related Posts