Nog meer uitstelgedrag

Mijn vorige blog ging over uitstelgedrag. Van verschillende lezers kreeg ik de reactie “Heel herkenbaar, leuk dat je daar over schrijft en dat je dan zelf in de praktijk meteen laat zien hoe jij het doet. Dat is echt ‘practice what you preach’.”  Daar werd ik natuurlijk blij van, die positieve reacties!

Ik had de blog trouwens amper op de website geplaatst, of ik bedacht me al dat ik iets belangrijks was vergeten dat ook kan helpen om uitstelgedrag binnen de perken te houden. Geen probleem, dan schrijf ik daar mijn volgende blog over, dacht ik. Da’s wel lekker makkelijk, dat onderwerp heb ik al. Die kan dan keurig op de geplande tijd van één keer per drie weken verschijnen.

Dat was op 2 februari jongstleden……. Vandaag is het 2 april en sindsdien nog niet geblogd……. Ben ik nu degene die jullie, lezers, iets moet vertellen over tips bij uitstelgedrag….?” Mocht je hier op afhaken, dan geef ik je groot gelijk.

Boos op mezelf

Daar zit ik nu dus, twee maanden, in plaats van drie weken na mijn vorige blog. Na een lange worsteling met mezelf. Waar een ander zou denken “Nou èn, het is nu eenmaal zo, en dóórgaan” werkt dat bij mij net een beetje anders. Afgelopen weken ben ik dan voortdurend boos op mezelf dat ik eigenlijk die blog moet schrijven en tóch komt het er niet van, want te druk met dit, en te druk met dat. Terwijl ik weet dat dit eigenlijk onzin is want dat ik er heus wel tijd voor kan maken. In mijn meest zwartgallige gedachtegang besloot ik om maar helemaal te stoppen met het schrijven van blogs. Gelukkig zetten twee medeonderneemsters dit voor me in het juiste perspectief, dat dit grote onzin is. En dat besef ik zelf ook wel, maar ik moet toch even een drempel over. Met hen sprak ik een deadline af voor het schrijven van deze blog. Die deadline lag twee weken geleden (kan uitstelgedrag nog erger?) maar nog een volgende drempel over en hier is ’t ie dan.

Hoe een tomaat of een ei je kan helpen

De tip die ik vorige keer vergat te melden is toepassing van de ‘pomodoro’ techniek. Francesco Cirillo bedacht deze techniek in de jaren ’80 aan de hand van zijn kookwekker in de vorm van een pomodoro, het Italiaanse woord voor tomaat. Intussen kun je de techniek natuurlijk ook doen met de timer op je telefoon, maar het gevaar is dat je dan te snel wordt afgeleid door meldingen op je telefoon. Het gebruik van een kookwekker maakt het mogelijk om je telefoon even helemaal terzijde te leggen. Het werkt als volgt:

  • Neem je zelf voor om de komende 15, 20 of 25 minuten te benutten om ‘iets’ te gaan doen wat je wilt / moet doen, maar wat je steeds uitstelt. Bijvoorbeeld een tekst schrijven, of een klus in huis, wat je ook maar van plan bent. Stel die tijd in op de kookwekker en begin.
  • Zo’n periode is te overzien, neemt niet al te veel tijd in beslag en is tegelijkertijd voldoende om in een bepaalde flow te komen.
  • Wat je ook doet in dat tijdsbestek, begin gewoon ergens! Al is het maar dat je de taak die je moet doen, in die 20 minuten in kleinere taken of acties opdeelt.
  • Vaak is de ervaring dat je verder wilt gaan, als je er eenmaal aan begonnen bent. Ik heb deze tip al vaak met anderen gedeeld en krijg er reacties op terug dat het inderdaad zo werkt.
  • Werkt het niet op dat moment en wil je stoppen na het eerste tijdvak? Geen probleem en vraag je af of je überhaupt de klus nog ooit wilt gaan klaren, of plan voor een later moment nog een keer zo’n korte periode in.

Francesco Cirillo heeft de techniek nog veel verder uitgewerkt dan hier beschreven staat en er zelfs een boek over geschreven (Pomodorotechniek) dat o.a. te leen is bij de Zeeuwse Bibliotheek.

Als je vastzit in je creativiteit is een combinatie van deze techniek met de tip uit mijn vorige blog een goede om jezelf weer aan het werk te zetten. Stel je wekker in, en prik drie woorden, of shufffle een muziekje, en dwing jezelf daarmee aan de slag te gaan. Lukt het nog niet, dan de extra tip om afspraken te maken met anderen over een deadline waarop je taak af moet zijn. Zou  Zoals ik nu ook heb gedaan met mijn medeonderneemsters.
Heb jij zelf nog andere tips die je helpen om uitstelgedrag te voorkomen of te verhelpen? Ik ben nieuwsgierig: mail me en dan neem ik ze mee in mijn volgende blog.

Mijn kookwekker heeft trouwens de vorm van een ei, in het Italiaans zou dit de ‘uovo’ techniek heten. Kan het toepasselijker met Pasen? Misschien toch niet voor niks dat die blog er nu pas van komt😉.

Een nieuwe start

Pasen vertelt het verhaal dat we altijd weer een nieuwe start mogen maken. Volgens mij vertelt iedere religie of levensleer wel zo’n wijsheid, allemaal weer op hun eigen manier en met hun eigen symboliek. Zo zijn er ook oeroude volken, zoals het Quero-volk in het Andesgebergte in Peru, die de zon zien als symbool voor een nieuwe start. De zon die iedere dag opnieuw weer opkomt, als teken van een nieuw begin, een nieuwe start. Blijf niet hangen in wat was, of wat geweest is (zoals ik in mijn eigen belemmerende gedachte dat ik het niet meer kon maken om nog te bloggen over uitstelgedrag). Gun jezelf een nieuwe start: “Here comes the sun”.

The Beatles – Here Comes The Sun (2019 Mix) – YouTube

Maak gratis kennis

Lukt het je ondanks de tips bij uitstelgedrag niet om in actie te komen? Belemmeren jouw gedachten je ook in dingen die je graag zou willen, maar weet je niet goed hoe je jezelf er toe moet zetten? Soms moet je even wat dieper in jezelf durven graven naar de oorzaak daarvan en kom je er niet met een paar losse tips. Vaak werkt het goed om te kijken naar wat nu écht belangrijk voor je is. Dat geeft je meer grip op jezelf en kan je helpen om die dingen te gaan doen die je wilt doen. Wil je met een onafhankelijk iemand daar over sparren, dan ben je van harte welkom voor een gratis kennismaking. Als je wilt weten of ik je daar bij kan helpen, kun je altijd bellen, appen of mailen.

Deze psychosociale blog met muzieklink vaker ontvangen?

Wil je vaker dit blog ontvangen, met variërende onderwerpen op het gebied van psychosociale gezondheid en altijd voorzien van een link naar muziek? Meld je aan via marlies@grip-op-jezelf.nl

2 april 2021

Related Posts