Hoe kom je aan inspiratie?

Morgen: dan heb ik vast meer inspiratie voor die klus…
Herken je dit? Zo’n klus die je steeds vooruit schuift met allerlei hele goede argumenten waarvan je eigenlijk zelf ook wel weet dat ze niet waar zijn. “Want mórgen, morgen, dan is het er een betere tijd voor.”  Of: “ik kan beter eerst die andere dingen doen, dan heb ik daarna vast een goed idee.”  Zo kun je voor jezelf vast ook wel wat van die drogredenen opsommen.

Zo heb ik dat nu al weer meer dan een week met dit blog. Ik heb er écht wel de tijd voor, daar ligt het niet aan. Sterker nog, ik heb er waarschijnlijk te veel tijd voor. Ik schuif het zodoende veel te makkelijk door, want vanmiddag of morgenochtend of morgenmiddag kan het ook nog. “Ik heb namelijk nu niet zoveel inspiratie, en morgen is dat vast beter.” Totdat ik op mijn kamer een tekst tegen kwam die ik jaren geleden van een scheurkalender heb bewaard.

Ga eerst aan de slag, dan zul je ervaren dat inspiratie gewoon werken is – Wolf de Wit

Ik kwam ‘m vast niet voor niks tegen😉. Dus dwong ik mezelf er voor te gaan zitten en na te denken over de vraag hoe je je creativiteit kunt vergroten. Ineens moest ik denken aan een opdracht die ik regelmatig bij mijn Walk & Talk’s aan de deelnemers gaf. Ik gaf ze een kaartje met drie woorden er op, die helemaal niets met elkaar te maken hadden. Ik had ze gewoon uit pagina’s in de krant geprikt. Vervolgens moesten ze een kort verhaal vertellen tegen hun medewandelaar waar die drie woorden in voor kwamen. De luisteraar moest vervolgens na afloop raden wat de drie woorden op het kaartje waren geweest. Deelnemers die dit voor het eerst moesten doen, schoten vaak in de stress, maar ze moesten. Er was geen escape, ze deden het, en mooi om te zien dat juist zij er vaak de mooiste verhalen van maakten!

Ik bedacht voor mezelf een variant op bovenstaande: ik zet mijn Spotify-playlist op ‘shuffle’ en het eerste nummer dat ik hoor, daar ga ik een blog over schrijven! Binnen no-time had ik met mezelf afgesproken dat ik mocht kiezen tussen de eerste drie nummers die er kwamen, want stel je voor dat het een nummer was waar ik écht niks mee kon…. en misschien kon ik toch beter eerst even buiten gaan wandelen, dan zou de inspiratie misschien groter zijn…. Dáár ging ik weer!

Gewoon gaan DOEN!

Dus, geen gezeur, naar m’n kamer, zitten en schrijven tot het af is! Vol spanning wachtte ik af welk nummer er kwam… het bleek een instrumentaal nummer van Pigbag met Papa’s got a brand new pig bag. Ja hoor, heb ik weer, wat moet ik daar nou mee? Het is wel super vrolijk, dat is leuk voor zo’n grijze regenachtige dag. Maar wat betekent het eigenlijk? Na enig gegoogel kom ik er via Wikipedia achter dat de titel een variant is op een nummer van James Brown dat “Papa’s got a brand new bag” heet. James Brown zingt hierin de lof op een oude man die dapper genoeg is om de dansvloer van een nachtclub op te gaan. “A brand new bag” oftewel ‘een gloednieuwe tas’ staat voor een nieuwe interesse of manier om iets te doen. Waar je vaak moed voor nodig hebt. En zo is het cirkeltje weer rond: van gebrek aan inspiratie, tot jezelf dwingen om op een creatieve manier aan de slag te gaan en de moed te hebben om door te gaan! Voor je ’t weet, heb je een resultaat (een blog in mijn geval).
Mocht je gebrek aan creativiteit of inspiratie hebben voor een klus: ga aan de slag, gebruik een creatieve werkvorm, doe het gewoon en heb succes!

Hier de link naar het vrolijke PIGBAG – Papa’s got a brand new pigbag – YouTube

Muziektherapie als middel tegen stress

In GGZ-nieuws stond een artikel over muziektherapie als effectief middel tegen stress. Ik verwijs er graag naar: Muziektherapie is een heel effectief middel tegen stress – (ggznieuws.nl)

Walk & Talk/wandelsessies

Daarnet noemde ik de Walk & Talk, een groepswandeling met opdrachten voor de deelnemers over allerhande onderwerpen die te maken hebben met psychosociale gezondheid. Het ging over kwaliteiten, waarden, waarnemen, creativiteit, zelfcompassie enz. Wandelen in groepen en met groepsopdrachten is op dit moment niet heel handig. Maar met zijn tweeën kan prima, en het is ook nog eens gezond voor lijf en geest!
Heb je interesse in een gesprek over problemen waar jij al langer mee rond loopt of waar je nu door de COVID-periode last van hebt? Wil je vrijblijvend kennis maken en weten wat een psychosociaal therapeut voor je kan doen? Maak een afspraak en weet dat deze niet alleen online of persoonlijk bij mij thuis, maar ook buiten tijdens een wandeling (ergens op Walcheren) kan plaats vinden.

Deze psychosociale blog met muzieklink automatisch in de mail ontvangen?

Wil je vaker dit blog ontvangen, met variërende onderwerpen op het gebied van psychosociale gezondheid en altijd voorzien van een link naar muziek? Meld je aan via marlies@grip-op-jezelf.nl Ken je iemand waarvan je denkt dat die dit (ook) leuk vindt? Delen mag!
Je kunt GRIP-op-jezelf ook volgen via Facebook en Instagram.

Zoutelande, 02-02-2021

Related Posts