De ellende van ‘het allemaal niet meer weten’

In september 2011 kwam ik thuis te zitten met een burn-out en ik herinner me zeker niet alles meer, maar een aantal dingen wel heel goed. Het was héél mooi weer en ik heb – buiten in een tuinstoel – héél veel geslapen. Waar ik me overigens erg schuldig over voelde, want ik wist dondersgoed dat mijn collega’s het overmatig druk hadden en dat ik hen enorm in de steek liet. Nog steeds hulde voor hen dat zij me regelmatig lieten weten dat ik me niet schuldig hoefde te voelen en dat ik de rust moest nemen die ik blijkbaar nodig had. Zij accepteerden razendsnel, wat ik zelf eigenlijk niet kon accepteren, want ik bleef in het begin nog lange tijd aanstaan: “Ik moet nog dit en ik moet nog dat en ik moet… ik moet… ik moet…”.

Zin in hardlopen met Evy

Naarmate ik langer weg was van het werk, kreeg ik zowaar zin en energie om te starten met hardlopen. Iets wat ik al heel lang van plan was, omdat ik wist dat het goed voor me was om te sporten, in elk geval om te bewegen. Maar het kwam er nooit van want ik moest zoveel andere dingen van mezelf óok (hét kenmerk dat je niet goed bezig bent).

Ik had ooit de hardlooplessen van Evy Gruyaert gedownload op mijn Ipod (een Ipod was toen heel modern😉). Ideaal, dat “Rennen met Evy”: ze vertelt precies wanneer je mag hardlopen en wanneer je mag wandelen. De opbouw is langzaam, zodat je niet te hard van stapel loopt. Tussendoor moedigt Evy je op gezellig Vlaamse wijze aan, én ze draait muziek. Soms zaten daar bekende nummers tussen en persoonlijke favorieten, maar zo maakte ik ook kennis met voor mij totaal onbekende artiesten.

James Blunt bleef maar aan (in) mijn kop zeuren

Eén nummer kwam naar mijn idee in bijna iedere hardlooples terug, en twee regels daarvan bleven maar in mijn hoofd hangen. Zo’n oorwurm, ken je dat? Zo’n nummer dat te pas en te onpas, overdag maar ook ‘s nachts als je wakker ligt, in je kop zit.
Voor mij waren dat de zinnetjes “Got to ask yourself the question, where are you now?” Het bleek James Blunt te zijn met het nummer “Wisemen”. Twee regels die precies mijn gedachten vertolkten.

Ik wist het allemaal niet meer

Want ik stelde me sinds de dag dat ik thuiszat met mijn burn-out, continu de vraag: “Waar ben ik nu in mijn leven? Ik ben 44, ik kan mijn werk niet meer. Hoe moet dat dan? Kan ik ooit nog werken? Ik ben ook helemaal niet vrolijk en gezellig als echtgenote. Ben ik daar nog wel geschikt voor? En wat denken vriendinnen nu van me? Hoe moet het financieel?” etc. etc.
Kortom: het was één grote ellende en radeloosheid over wie ik was en waar ik was. Ik wist totaal niet wat ik dan wél kon of wilde en het allerergst was dat ik geen enkel antwoord kon bedenken. Ik wist niets meer. En wat is dát een verschrikkelijk gevoel, als je het allemaal niet meer weet voor en over jezelf.

Goed nieuws: dit gaat voorbij

Het goede nieuws is dat ik leerde dat die fase van ‘niets meer weten’ écht voorbij gaat. Al duurde dat bij mij wel langer dan ik zelf wilde en vooraf hoopte. Ik wilde ook terug naar hoe het was, maar daar lag natuurlijk niet de oplossing. Achteraf zie ik heel goed in dat ik die tijd nodig had voor mezelf, en dat dit goed is. Maar op dat moment was het écht niet fijn, en heb ik heel wat radeloze buien en perioden gehad. Gelukkig kreeg ik vrij snel deskundige hulp van een goede psychotherapeut.

Herken je dat gevoel van ‘niets meer weten’?

In mijn praktijk als psychosociaal therapeut kom ik nu zelf regelmatig mensen tegen die ook vertellen over dit afschuwelijke gevoel van ‘niets meer weten’. De aanleiding is soms heel anders dan bij mij, maar we delen het gemeenschappelijke gevoel dat je bent vastgelopen en dat het lijkt alsof de bodem onder je bestaan is weggeslagen. De één herkent het vanuit een relatie die op losse schroeven staat, de ander net als ik vanuit een burn-out, weer een ander vanuit het verlies van een dierbare of vanuit verlies van werk.  Echt, geloof me, het gaat voorbij, maar het komt niet vanzelf.

Naar een koers voor jezelf

Wil jij ook graag weer uit die verwarrende fase van ‘niets meer weten’ tot ‘een koers voor jezelf’? Vertrouw er op dat dit ook voor jou mogelijk is. Als je daar professionele hulp bij wilt, neem dan contact met me op voor een vrijblijvende en gratis kennismaking. Bel of app naar 06-5129 2649 of mail mailto:marlies@grip-op-jezelf.nl. Eerst even rondkijken op mijn website, Facebook of LinkedIn kan natuurlijk ook.

Deze blog heeft altijd een link met muziek

Hierbij de link naar het nummer van James Blunt op YouTube: James Blunt – Wisemen [OFFICIAL VIDEO] – YouTube.

Wil je vaker dit blog ontvangen, met variërende onderwerpen op het gebied van psychosociale gezondheid en altijd voorzien van een link naar muziek? Aanmelden kan via mailto:marlies@grip-op-jezelf.nl

P.S. Heb je jouw favoriete nummer al gemaild waar jij ‘los op gaat’ bij het einde van alle coronamaatregelen’? Mailen kan nog steeds! Lees er meer over in de vorige blog Welk nummer hoort bij “Einde Coronamaatregelen”? – Grip op jezelf (grip-op-jezelf.nl)

Zoutelande, 20 juli 2021

 

Related Posts