Weet jij hoe jouw waarden je leven meer zin kunnen geven?

Regelmatig leg ik cliënten het verschil uit tussen een waarde en een doel. Een stukje van deze uitleg hoorde ik kort na zo’n gesprek terug toen op de radio het nummer Love Train voorbij kwam: “The train leaves the station, on it’s way with no destination” van Mell & Vintage Future.

De Top 5 van belangrijkste genoemde waarden wereldwijd zijn: vrijheid, respect, eerlijkheid, verdraagzaamheid en gelijkheid.
Een waarde is iets wat je richting geeft, je kunt het zien als een kompas waar je op kunt koersen. Weten wat jouw belangrijkste persoonlijke waarden zijn, kan je helpen:

  • bij het nemen van belangrijke beslissingen
  • om duidelijker je grenzen aan te geven
  • bij het stellen van waardevolle doelen die je energie geven in plaats van dat ze energie kosten
  • om meer rust te ervaren
  • om je leven als meer zinvol te ervaren, om je tevredener of gelukkiger te voelen.

Waarden zijn eindeloos

Een waarde heeft geen eindpunt (net als de Lovetrain in het liedje), een waarde is eindeloos. Als gezondheid voor jou een belangrijke waarde is, en je bent er bewust mee bezig om gezond veertig te worden, dan zul je daar niet op de dag na je 40e verjaardag mee stoppen. Je zult ook gezond 50 willen worden. Al vind je het misschien niet altijd leuk om te bewegen of om op je voeding te letten om gezond te blijven, je hebt het er tóch voor over, want werken aan je gezondheid, geeft je energie. Niet sporten maakt je ongelukkiger dan jezelf af en toe het zetje geven om het toch te doen. Omdat het zo belangrijk voor je is!

‘Waardeloze’ doelen stellen

En dat is meteen het belangrijkste verschil met een doel, dat wél een eindpunt heeft, namelijk het moment waarop je het doel bereikt. Daarmee zeg ik niet dat doelen stellen geen nut heeft. Maar doelen najagen die niet bijdragen aan voor jou belangrijke waarden, maakt rusteloos. Het vergt energie in plaats van dat je er energie van krijgt. Uiteindelijk kan continu nieuwe doelen najagen zonder dat ze bijdragen aan het bereiken van jouw waarden, tot een burn-out leiden. Je doet heel veel, maar je doet het verkeerde voor jou! Je stelt voor jou ‘waardeloze’ doelen.

Geef vorm aan de norm

Hóe je invulling geeft aan een waarde, heet de norm. Die kan voor iedereen anders zijn en kan ook voor verschillende fasen in je leven anders zijn.  Voor de één houdt betrouwbaarheid in dat je netjes en op tijd alle afspraken en deadlines nakomt. Voor een ander betekent dit dat je altijd met je problemen bij hem of haar terecht kunt. Dat is de norm die je er voor jezelf bij stelt, en die kan ook in de loop van de tijd veranderen.

Waarden geven grip op jezelf😉

Soms móet je noodgedwongen je normen aanpassen. Als mentale uitdagingen voor jou belangrijk zijn om lekker in je vel te zitten, en je vindt die volop in je werk, dan moet je daar een andere invulling voor zien te vinden als je werkloos wordt of met pensioen gaat. Door stil te staan bij de voor jou belangrijke waarden, kun je vervolgens kijken naar alternatieven om die tóch te bereiken.
Als je een probleem hebt waar je niet uit komt, helpt het om nog eens goed te focussen op wat voor jou belangrijk is, wat jouw waarden zijn. Dat helpt je om tot keuzes en besluiten te komen voor de oplossing, waar je zelf helemaal achter kunt staan. Daarmee geef je jezelf grip!

ZOMER-actie: weet jij wat jouw belangrijke waarden zijn?

In twee sessies kun je ze (her)ontdekken. Wie voor 19 augustus contact opneemt voor twee gesprekken in het najaar, krijgt 10% korting, dat wil zeggen: twee ‘waardevolle’ gesprekken voor € 142,00 in plaats van € 158,00 (ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je ook nog een deel vergoed via je ziektekostenverzekering).
Bel of app mij op 06 – 5129 2649 of e-mail marlies@grip-op-jezelf.nl

De link naar de Lovetrain

Hierbij de link naar de Lovetrain -zo’n lekker zwoel zomernummer – op YouTube van Mell & Vintage Future – Love Train | live in Muziekcafé – YouTube

Wil je deze blog / nieuwsbrief regelmatig in je mailbox ontvangen of ken je iemand waarvan je denkt dat die dit leuk zou vinden? Deel deze blog of verwijs naar mijn website. De blog bevat variërende onderwerpen op het gebied van psychosociale (emotionele) gezondheid en is altijd voorzien van een link naar muziek. Aanmelden kan via marlies@grip-op-jezelf.nl

Zoutelande, augustus 2021

Related Posts