Stress van een stik Zeeuwse tijger

Het valt me op dat in de uitleg over stress zo vaak het voorbeeld wordt aangehaald van een sabeltandtijger. Sabeltandtijger: écht, ik vind het een prachtwoord! Maar hoe kom je er op, waarom iedere keer dat voorbeeld van een sabeltandtijger? Niet gewoon zo maar een tijger, of een leeuw of een beer. Nee, een sa-bel-tand-tij-ger.
Hoe ziet die tijger er eigenlijk uit,  vroeg ik me af toen ik een paar jaar geleden een presentatie over stress aan het voorbereiden was. Waar leefde die? Vast ergens ver weg. Kan ik niet een voorbeeld vinden van een ander groot beest waar mijn verre voorouders hier in Zeeland stress van kregen?

De roots van de sabeltand

Gelukkig hebben we voor dit soort vragen Wikipedia en daar vond ik dus dat de sabeltandtijger al lang is uitgestorven. Hij leefde, zoals ik al verwachtte, ver weg in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Maar… een bepaald type van deze tijger leefde ook in Europa en Azië. Verder googelend kwam ik op een andere website, waar ik iets las waar mijn mond ver van openviel: “Een onderkaak zonder tanden en kiezen uit de Oosterschelde was het eerste Nederlandse fossiel van een sabeltandtijger. De tweede vondst kwam tevoorschijn tussen schelpenmateriaal afkomstig van drie zuiglocaties in de Westerschelde en de Noordzee.” (bron: Sabeltandtijger – Geologie van Nederland).

Niks ver-van-mijn-bedshow voor mijn voorouders. Dat beest leefde ‘hewoon ier in de buurte’. Mijn voorouders liepen écht het risico dat ze oog in oog kwamen te staan met een sa-bel-tand-tij-ger en daar enorme stress van kregen. Die tijger is stik Zeeuws!

Oog-in-oog

Je snapt, sinds ik dit weet, gebruik ik hier in Zeeland héél graag in mijn uitleg over de werking van stress het voorbeeld van de sabeltandtijger. Stel je toch voor dat je toen leefde: je loopt ergens lekker te wandelen, hoort wat in het struikgewas en daar sta je …. oog-in-oog. Wat gebeurt er dan?
Je ademhaling versnelt, je hartslag schiet omhoog, je spieren spannen zich aan, je bloeddruk stijgt, de adrenaline giert door je lijf en je maakt extra cortisol aan. Op dit moment is het even niet belangrijk dat je maag en darmen energie hebben om je eten goed te verteren, of dat je hersenen voldoende bloed en zuurstof krijgen om een complex plan uit te denken. Dat komt later wel weer, als dit tijgertje gewassen is. Alles in je lijf maakt zich er klaar voor dat de energie en focus die je nodig hebt naar je spieren en je ledematen gaat zodat je kunt vechten of vluchten.

Tijgers vandaag de dag heten anders

In het voorbeeld hiervoor ga ik er maar vanuit dat die vroege voorouder van mij deze ontmoeting met de sabeltandtijger overleefd heeft. Wat een ontlading en opluchting moet dat geweest zijn na afloop: z’n ademhaling weer terug naar normaal, hartslag omlaag, bloeddruk naar beneden, genoeg energie voor een goede spijsvertering en de aanmaak van hormonen die je weer ‘lekker in je vel’ laten voelen en ontspanning van spieren. Weer terug naar normaal, bijtanken.
En daarmee komen we bij het gevaar van onze tijgers vandaag de dag. Die hebben geen prachtnaam als sabeltand, maar heten ‘opdracht, verplichting, social media, carrière, werkdruk, aardig gevonden willen worden, rat-race, perfectionisme, verslaving, onzekerheid, zinloosheid etc. etc.’

Effect van stress op je lichaam

Dit zijn tijgers waar we continu mee oog-in-oog staan en waarvan we denken dat dit heel normaal is. Ons lichaam reageert daar echter nog altijd zo op als in de lang vervlogen oertijd. Veel mensen zijn zich er totaal niet van bewust dat ze hierdoor altijd ‘aan staan’, dag in, dag uit en te weinig ruimte/tijd nemen om energie bij te tanken. De wereld is enorm veranderd in duizenden jaren tijd, en wij denken dat we ook zo veranderd zijn, maar ons lichaam reageert op die tijgers van vandaag nog net zoals die verre voorouder op een sabeltander. Gevolg: een continu te hoge ademhaling, versnelde hartslag, te hoge bloeddruk en/of maag- en darmproblemen, stijve en verkrampte spieren. Te veel aanhoudende stress geeft niet alleen mentale problemen, maar ook lichamelijke klachten!

Veel mensen weten dat niet. Beeld je eens in dat jouw tijger van vandaag lichamelijk voelt alsof je continu oog-in-oog staat met een eng beest! Dat is wat er in jouw lijf gebeurt. Ben je je daar eenmaal van bewust, dan kun je er wat aan doen. Waarbij één van de belangrijkste dingen is om te kijken hoe je meer tijd kunt inbouwen om de knop van ‘altijd aan’ naar regelmatig ‘uit’ te zetten, om jezelf op te laden.

Meer weten over jouw stress en ont-stressen?

Het goede nieuws: je kunt overal websites en boeken vinden die uitleg geven over de werking van (langdurende) stress op het lichaam. Het minder goede nieuws: meestal werkt dat onvoldoende om de stress écht goed aan te pakken.
Wil je er concreet mee aan de slag om te kijken hoe het bij jou zit, wat knelpunten en mogelijke oplossingen zijn? Wil je een sparringpartner met ervaring én met kennis van zaken die tevens fungeert als een soort stok-achter-de deur om jou te helpen ont-stressen? Maak dan een afspraak voor een gratis intake, tel. 06 – 5129 2649 of mail marlies@grip-op-jezelf.nl

‘No stress’ – muziek

Vanaf de beginregel met foto erbij voel je de muziek al aankomen natuurlijk. Sterker nog, dit is een voorbeeld waarbij ik het nummer bewust even draaide omdat je je daar zo lekker op kunt uitleven en vervolgens dacht: “Daar moet ik echt nog eens een blog over schrijven!”
Alle ingrediënten lagen al klaar, alleen nog even schrijven. Deze keer dus voor mij een ‘no stress blog’.
Veel kijk- en luisterplezier met Survivor – Eye Of The Tiger (Official HD Video) – YouTube (de jaren ’80-videoclip met bijbehorende kleding en brillen etc. werkt extra ontspannend😉).

Automatisch deze blog ontvangen?

Dit blog met een onderwerp op het gebied van psychosociale gezondheid verschijnt één keer per drie weken Hij wordt altijd voorzien van een link naar muziek, waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen, of welk onderwerp in mijn hoofd opkomt bij een leuk nummer. Wil je deze blog vanzelf in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Zoutelande, 31 maart 2022

Related Posts