Wie gedenk jij?

Willem-Alexander en Maxima zijn op hun 25e koninklijke reis. Ik begeef me ook voor de 25e keer op reis, namelijk voor het schrijven van deze blog op mijn website😉. Altijd weer een hele onderneming: waar begin ik, hoe ga ik verder, wat kom ik onderweg aan zijweggetjes tegen, waar wil ik eindigen? Deze start is ook weer compleet anders dan ik vooraf had bedacht en past niet echt bij het onderwerp waar ik het over wil hebben. Maar toen ik zag dat het nummer 25 was, kon ik het niet laten. Zoals ik al eens in een vorige blog schreef: soms moet je dingen ook gewoon zonder doel doen, als het maar bij mijn waarden past. Deze valt voor mij onder de belangrijke waarde ‘humor’.

Vandaag is het Allerzielen

Gek begin dus voor een blog waarin ik wil schrijven over verlies en rouwen. Dit alles naar aanleiding van het feit dat het vandaag, 2 november, Allerzielen is. Allerzielen is een gedenkdag van de rooms-katholieken, waar ik als protestante niet bekend mee was, tot een paar jaar geleden. Het is een dag waarop overledenen worden herdacht. Tegenwoordig zie je dat buiten het rooms-katholieke geloof en ook in protestante kerken steeds meer aandacht aan Allerzielen wordt besteed. Omdat het zo’n mooi ritueel is om een kaars aan te steken voor iemand die je mist, waar je mooie herinneringen aan hebt.

Verdieping in Verlies en Rouw

Omgaan met een verlies, er mee leren leven, rouwen. Het is een onderwerp dat me al lang boeit. Toen ik ruim elf jaar geleden thuis kwam te zitten met een burn-out, dacht de bedrijfsarts in eerste instantie dat het te maken had met niet goed verwerkte rouw. Aanleiding voor zijn gedachten hierover was dat ik een aantal overlijdens had mee gemaakt van collega’s, vrienden en bekenden op te jonge leeftijd. Achteraf bleek dit geen hoofdrol te spelen. Het drukte me wél met mijn neus op de feiten dat het belangrijk is om nū te leven, om voorrang te geven aan wat je echt wilt voordat het te laat is. Het was in 2014 aanleiding om mijn baan op te zeggen en te kiezen voor de opleiding tot psychosociaal therapeut. Het was vorig jaar voor mij de reden om me verder te willen verdiepen in begeleiding bij verlies en rouw. Vandaar dat ik nu bezig ben met de specialisatie Verlies- en rouwtherapeut bij Psychodidact in Waalwijk omdat ik mensen die daar behoefte aan hebben beter wil leren begeleiden.

Voor wie steek jij een kaars aan?

Terug nog even naar Allerzielen. In Vlissingen zijn de deuren van de Sint Jacobskerk vandaag van 13.00 tot 18.00 uur geopend. Een initiatief van de Protestantse Gemeente Vlissingen i.s.m. de R.K Kerk en enkele uitvaartondernemingen voor iedereen die een lichtje wil ontbranden en de namen wil laten klinken van hen die worden gemist. Afgelopen augustus overleed mijn zwager die in Vlissingen woonde. Voor hem, én voor mijn moeder die afgelopen december overleed, steek ik een kaarsje aan. En in mijn gedachten zijn de mensen die hen voor gingen en na hen overleden zijn. Voor wie steek jij, in het echt, of in je hart, een kaarsje aan?

Deze keer een bijzondere YouTube-link, namelijk naar een video met een brandende kaars en rustige muziek op de achtergrond: Relaxation Music – 1 Hour Meditation Candle – YouTube

Meer lezen?

Deze blog verschijnt meestal één keer per drie weken, soms zit er langere tijd tussen. Hij wordt altijd voorzien van een link naar muziek, waarbij het genre zeer uiteenloopt. Het is maar net wat ik bij het onderwerp vind passen. Wil je deze blog vanzelf in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan via deze link.

Zoutelande, 2 november 2022

Related Posts